• MEDITACIÓ DIARIA


    ¡Reza con nosotros por las misiones!
  • SUPERGESTO


    La revista para jóvenes, ahora en formato 100% digital

dijous, 2 de desembre del 2021

ELS BISBES PARAGUAIANS EN DEFENSA DE LES COMUNITATS INDÍGENES


Nov 30, 2021

OMPRESS-PARAGUAY (30-11-21) Els bisbes del Paraguai han dirigit una carta oberta als Poders de l'Estat i al Ministeri Públic del Paraguai, en què expressen la seva indignació “davant els desallotjaments forçosos i les amenaces d'expulsió de comunitats indígenes i camperoles a diverses zones del país”.

Un dels casos recents implica la comunitat indígena Cerrito, una comunitat que ha comptat amb el suport de les Serventes de l'Esperit Sant. Les missioneres han denunciat els intents de desallotjament il·legal d'aquesta comunitat el maig del 2021 i novament aquesta setmana. Composta per quasi noranta famílies, aquesta comunitat indígena ocupa un territori d'unes mil set-centes hectàrees, inscrita al registre públic a nom d'un hisendat, malgrat ser les terres de possessió ancestral d'aquests indígenes, on han tingut cases, cultius , boscos, i tot el necessari per al desenvolupament de la seva cultura. Drets tots ells sancionats per la mateixa Constitució del Paraguai i pels tractats internacionals signats pel país. Malauradament, la situació d'aquesta comunitat no és ni de bon tros un cas únic.

Tot això ha motivat els bisbes i altres representants de l'Església paraguaiana a alçar la veu. A la seva carta col·lectiva, els bisbes demanaven “que es protegeixi la vida dels més vulnerables, assegurant que, en els seus reclams legítims o en disputes per conflictes de propietat, aquests no es vegin perjudicats o postergats a favor del poder econòmic dels altres”. Sempre respectant “els drets dels pobles originaris i les lleis que els regulen, en el sentit d'assegurar la igualtat i la no discriminació, l'autonomia, l'accés a la justícia respecte al dret consuetudinari indígena, la protecció als seus territoris i als recursos naturals per a sostenir-los”.

Exigeixen, sobretot, que es prioritzi l'atenció del dret a la terra i a la propietat per a tots els paraguaians, disposant els recursos necessaris per desenvolupar una política integral de reforma agrària, promovent l'agricultura familiar camperola, la sobirania alimentària i els drets humans , així com iniciatives, que assegurin la protecció de l'ecologia en una economia sana, sustentable, solidària i sostenible. És l'hora de posar fi a la misèria, a l'extrema pobresa i a les pràctiques que fan malbé la cohesió social, el bé comú i la salut de la nostra "casa comuna”.

0 comentarios :

Publica un comentari a l'entrada